Locus Medicus Lundensis är namnet på den villa som Anna-Greta och Holger Crafoord skänkte till Läkaresällskapet i Lund och Medicinska Föreningen i Lund-Malmö.
Tunavägen 5
Ett eget hem hade länge varit en gammal önskedröm inom MF som tog sin konkreta början och kom betydligt närmare sitt mål i samband med Medicinska Föreningens 75-årsjubileum 1969, då en insamling startades och stödföreningen Locus Medicus Lundensis bildades. Idén förverkligades när industrimannen och mecenaten Holger Crafoord och hans hustru Anna-Greta 1975 skänkte sin privatvilla på Tunavägen 5 till en stiftelse som fick namn efter den tidigare stödföreningen och vars främsta förmånstagare blev MF och Läkaresällskapet i Lund.
Överlämnandet av gåvan ägde rum på Gambro den 10 oktober 1975 i närvaro av pressen. Det skedde opretentiöst och ocermoniellt på ett sätt som nog var karaktäristiskt för Holger Crafoord. Han sade enligt tidningsreferat att: ”läkarna och de medicinska studenterna länge kastat sina blickar på en villa här i staden. Villan råkar vara min och nu har jag bestämt att de får kåken”. ”Kåken” var ett vackert och stilrent hus på Tunavägen 5, där familjen Crafoord bott 1943-1967. Villan var ursprungligen en ”Domus medica” byggd 1924 för dåvarande docenten, sedermera professorn Lars Edling, den förste röntgenologen i Lund. Arkitekt var Nils A Blanck.
Bildandet av stiftelsen
Stiftelsen Locus Medicus Lundensis fick sin första styrelse utsedd av donator själv. Efter överläggning bestämdes att styrelsen skulle ha professor Olle Olsson, en centralfigur i Lunds medicinska värld vid den här tiden, som sin förste ordförande och Leif G Salford som intendent och sekreterare. Salford hade på 60-talet som sekreterare i Medicinska Föreningen tillsammans med Thorvald Löfquist, som också ingick i styrelsen, arbetat för att skaffa medicinarna ett eget hus. Docent Bengt Arner utsågs till vice ordförande och intendent och var fram till sin bortgång 1991 varmt engagerad i stiftelsens angelägenheter. Övriga styrelsemedlemmar blev skattmästaren, advokat Ulf Alfredson, som tillförde stiftelsen värdefull juridisk sakkunskap. Till styrelsen knöts två suppleanter dr Hans-Bertil Hansson och Jan Christensson, båda aktiva i tidigare husanskaffningsförsök. Därutöver är sittande ordförande i Medicinska Föreningen respektive Läkaresällskapet i Lund representerade i Stiftelsens styrelse.
Stiftelsens ändamål
Ändamålet med Locus Medicus framgick av vad som sades vid invigningen 1978: Det skulle bli en samlingsplats för äldre och yngre medicinare och sträva efter att förmedla kontakt generationerna emellan. I gåvobrevet heter det att Stiftelsen Locus Medicus Lundensis skall ”främja dels vetenskaplig medicinsk forskning och dels de medicine studerandes fostran och utbildning”. Orden i gåvobrevet får väl tolkas som en förtäckt uppmaning till både Läkaresällskapet och Medicinska Föreningen att handha huset på ett ansvarsfyllt sätt. Så har också skett.
MF och Läkaresällskapet disponerar expeditionslokaler i huset och MF använder huset till en mångfald av aktiviteter, bl.a. körrepetitioner, mötesaktiviteter, ärtservering på torsdagar och pub i källaren på fredagar. Husförmannen, sedan invigningen alltid en medicinstudent, har det närmaste ansvaret för den löpande driften, stödd av ett husutskott.
Läkaresällskapet använder Locus Medicus för sina vetenskapliga sammanträden och alla sina traditionella samkväm i samband med dessa. Många föreningar och sammanslutningar med medicinsk anknytning får använda lokalerna för sina sammankomster. Lokalerna hyrs också ut till privatpersoner med medicinsk anknytning och många glada disputationsmiddagar, bröllop och födelsedagskalas har där gått av stapeln. Glädjen har ofta stått högt i tak.
Anna-Greta Crafoords pris
En minnesvärd fest på Locus Medicus var tavelavtäckningsfest 1980. Stiftelsens styrelse hade tillsammans med Ann-Greta Crafoord låtit göra en kopia på det porträtt av Holger Crafoord som målats av Bo Hultén och som han själv satte särskilt värde på. Holger Crafoord som gladdes åt festen och åt tavlans placering ovanför den öppna spisen i stora salen, reste sig plötsligt vid middagen och meddelade att han just i den stunden bestämt sig för att donera 100.000 kronor till Stiftelsen att användas som Läkaresällskapet och Medicinska Föreningen fann vara bäst. Det blev upphovet till Anna-Greta Crafoords pris.
Lund Medical Summerschool
Locus Medicus har också givit husrum för en mängd andra medicinska aktiviteter. Lund Medical Summerschool, som professor Stig Radner startade i början på 50-talet och som bedrivs i IFMSA-Sweden:s regi har genom åren alltid haft sin verksamhet förlagd till Locus och har lockat många studenter från hela världen. Samverkan med Medicinska Fakulteten har alltid kännetecknats av nära symbios i stort som smått t.ex. i form av kursintroduktioner, informationskvällar och representationstillfällen. Även aktiviteter av övergripande karaktär för hela universitet har funnit en plats i huset.
Moraliskt & Ekonomiskt stöd
Holger Crafoord avled 1982, men hans intentioner i fråga om Locus Medicus fullföljdes med stor generositet av hans maka Anna-Greta, som fram till sin bortgång 1994 alltid höll ett kärleksfullt vakande öga över huset.
Det är anmärkningsvärt och glädjande att huset inte slitits ner fullständigt av alla sammankomster av levnadsglada äldre och yngre medicinare. Locus Medicus Lundensis skulle dock inte ha kunnat överleva utan kontinuerligt och generöst moraliskt och ekonomiskt stöd till drift och underhåll av fastigheten från framlidne Holger Crafoords familj, vilket har fortsatt genom Margareta Nilsson och Crafoordska stiftelsen.



